Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (2024)

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ik ga jullie mee op reis nemen door het prachtige Indonesië. We gaan heerlijke klassiekers koken. Zo trap ik deze mini-reeks af met een basisrecept voor een klassieke nasi goreng. Ook geef je hierbij gelijk wat achtergrondinformatie over rijst. Rijst is namelijk hét hoofdvoedsel van de Indonesische bevolking en hét hoofdbestanddeel van nasi goreng. Geen nasi goreng zonder rijst! In Indonesië staat rijst bovenaan op de lijst van noodzakelijke voedingsmiddelen. We gaan echte nasi goreng met kip recept maken

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (1)

Er zijn nauwelijks eilanden waar geen rijst wordt verbouwd. Net als tarwe en rogge in Nederland is rijst een graangewas. Een tropische moerasplant die het beste in een vochtige en warme omgeving groeit. Om een zo groot mogelijke oogst te verkrijgen, heeft men in Indonesië tegen berghellingen terrasvormige akkers aangelegd. De bekende Sawa’s. Iedereen kent vast en zeker deze enorme groene rijstvelden, die prachtige uitzichten over de omgeving bieden!

Godin van de rijst

Rijst is voor de Indonesiërs het symbool van leven en is daarom heilig. Denk bij de rijstteelt aan goden, offers en religieuze ceremonies. Dewi Sri is de godin van de rijst. Zíj bepaalt of de oogst zal slagen en of de opbrengst groot of klein zal zijn. Je kunt je voorstellen dat de bevolking haar gunstig wil stemmen; op de groene sawa’s zien we dus overal kleine tempeltjes waar de plaatselijke bevolking regelmatig ceremonies houdt ter ere van deze godin.

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (2)

De rijstsawa’s hebben Indonesië beroemd gemaakt. Door de terrasvormige aanleg tegen de bergen zorgen ze voor de mooiste panorama’s. Daar zullen jullie lezers, als jullie ooit in Indonesië vakantie hebben gevierd, het helemaal met mij eens zijn!

Tijdens onze vakanties huren wij vaak local drivers. Zij kennen de mooiste plekjes en de prachtigste vergezichten. Behalve dat we stil zijn bij zoveel moois, staan wij er ook van versteld dat de rijstteelt nog steeds voornamelijk uit handarbeid bestaat….Vanaf het begin van de rijstcyclus tot aan het oogsten toe.

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ en dat is precies wat het is: rijst die gebakken wordt. Toch wordt er altijd gediscussieerd over de vraag: “hoe hoort het eigenlijk?” Welke ingrediënten worden toegevoegd, wel of niet met groenten, kortom… het lijkt of iedere familie zijn eigen recept hanteert.

En zo is het ook eigenlijk! Nasi goreng is de ideale manier om restjes op te maken, wat eigenlijk de oorsprong van het gerecht is. Dus experimenteer vooral met ingrediënten die je in huis hebt, een restje vlees of groenten van de vorige dag…..

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (3)

Onderstaand recept heb ik zo basic mogelijk gehouden met rijst en kliekjes in de hoofdrol. Succes! nasi goreng recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (4)

Een recept wat zich goed leent om restjes uit de koelkast te verwerken, een echte klassieker!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Afdrukken Pin

Beoordeel recept

Gang: Hoofdgerecht

Keuken: Indonesisch

Trefwoord: basmati rijst, kip, nasi goreng

Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten

Bereidingstijd: 15 minuten minuten

Totale tijd: 25 minuten minuten

Porties: 4 personen

calorieën: 341kcal

Auteur: Cynthia van Stenus

Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 250 gram rijst - (ongekookt)
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 tenen knoflook - gesnipperd
  • 150 gram gekookte kip - in blokjes
  • 3 lente uitjes - in ringetjes

Uit de voorraadkast:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Kook vooraf de rijst zoals je het gewend bent. Laat afkoelen zonder deksel zodat je met ‘koude’ rijst aan de slag kunt.

  • Kook de kip en snijd daarna in kleine blokjes.

  • Snipper de ui en de knoflookteentjes . Snijd de lente-ui in ringetjes.

    Zet deze ingrediënten vast klaar op een bord. Snijd ook de kip in kleine stukjes en leg dit erbij.

  • Verwarm wat olie in de wok en fruit hierin de stukjes vlees tot het een mooi bruin kleurtje krijgt.

  • Voeg de gesnipperde ui, knoflook en sambal en de trassi toe. Roer alles goed om.

  • Als de ui glazig ziet, voeg je de lente-ui toe.

  • Schep dan de gare rijst in gedeeltes erbij en vermeng dit met de ingrediënten. Giet de zoute Chinese ketjap en de zoete ketjap manis erbij. Breng op smaak met wat zout. Roer goed om en verwarm op deze manier alle rijst.

  • Voeg eventueel naar smaak nog wat ketjap toe.

  • Heerlijk Happen!

Een aantal tips van Cynthia:

-Bak per persoon een spiegelei en leg dit op elk portie nasi goreng.

-Ook kun je een omelet in reepjes snijden en dit erbij serveren.

-Lekker met wat atjar, komkommer of zure uitjes. Schijfjes tomaat ook prima!

-Gefruite uitjes en/of kroepoek smaken hier ook heel goed bij.

-Je kunt ookwat prei of ander restjes groenten toevoegen. Bijvoorbeeld Chinese kool, spitskool, witte kool…

-Kies je voor een vegetarische versie laat de trassi en de kip dan weg.

Beoordeel dit receptPromotion partner of Verdify

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “basisrecept voor een klassieke nasi goreng” is de eerste bijdrage van gast foodie Cynthia, kijk hier voor meer Indische recepten op haar site.

Gegrilde paprika stoofpot met rijst
Low carb bloemkool nasi met kippendij
Pittige bulgur nasi met kippendij

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me opFacebook,PinterestenInstagramonder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

  • Low carb bloemkool nasi met kippendij
  • Indische sambal goreng boontjes
  • Pittige bulgur nasi met kippendij
  • Gevulde paprika met kip en rijst
  • Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

echte nasi goreng maken recept nasi goreng met kip recept

Start » De basis » Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Gerelateerd

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng (2024)

FAQs

Wat is het hoofdbestanddeel van nasi goreng? ›

De basisingrediënten van nasi goreng zijn: afgekoelde gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus. Deze ingrediënten kunnen onder andere aangevuld worden met Spaanse peper, ui en knoflook. Nasi goreng kan geserveerd worden met bawang goreng (gebakken ui), spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus.

Welk ingredient is onmisbaar in nasi goreng? ›

Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en heeft een sterke smaak en geur. Het is echt onmisbaar voor een lekkere Nasi Goreng. Serveer het gerecht met een crispy gebakken ei en wat komkommer en tomaat. Je maakt dit het gerecht het beste met rijst van de vorige dag.

Wat is het verschil tussen nasi goreng en nasi? ›

Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst. Nasi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.

Wat is de beste rijst voor nasi goreng? ›

Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.

Wat is nasi goreng Malay? ›

Nasi goreng bestaat uit gebakken rijst, meestal met vlees en groenten. Maar zoals het geval is met alle gebakken rijstgerechten, kun je ingrediënten gebruiken die jij lekker vindt, zoals bijvoorbeeld seafood!

Wat is boemboe nasi goreng? ›

De Conimex boemboe voor Nasi Goreng is een kruidenpasta bereid met onder andere gember, kurkuma en laos. Met deze boemboe maak je een heerlijk kruidig rijstgerecht uit de Indonesische keuken. De heerlijke Conimex Nasi Goreng Boemboe is bereid op basis van een authentiek Indonesisch recept.

Kun je nasi een dag van te voren maken? ›

Deze nasi is een ideaal gerecht na een drukke dag. Ook voor als je eters krijgt heb je in no time een grote pan lekker eten op tafel staan. Nasi kun je ook goed een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Wat zit er in nasi Campur? ›

Nasi rames (ook bekend als nasi campur) bestaat uit verschillende Indonesische gerechten, zoals witte rijst of nasi goreng, satéstokjes, ei en groenten met kokosmelk. Dit combineer je op één bord: een gemengd (rames) rijst (nasi) gerecht.

Waar bestaat nasi uit? ›

De basisingrediënten voor nasi goreng zijn: gekookte rijst, olie, ketjap of sojasaus. Soms wordt er ook Spaanse peper, ui en knoflook toegevoegd. Traditioneel wordt in Indonesië nasi goreng geserveerd met gebakken uitjes, atjar, sambal, kroepoek en een spiegelei.

Welke bijgerechten bij nasi goreng? ›

De uiteindelijke nasi wordt vaak geserveerd met pindasaus, saté, gebakken ei, gefrituurde uitjes, atjar (groenten in zuur), kroepoek en sambal. Ook worden regelmatig restjes eten van de dag ervoor door de nasi verwerkt. Er zijn ontzettend veel verschillende variaties op nasi goreng, elk met zijn eigen naam.

Hoeveel nasi goreng per persoon? ›

De standaardwaarden voor nasi goreng, gemiddeld worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie nasi goreng, gemiddeld komt overeen met 350 gram.

Is nasi Surinaams? ›

Surinaamse nasi komt van de Javaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij het werk op de plantages van de Nederlandse kolonisten gingen verrichten. Het lijkt erg op het Indonesische nasi goreng, wat gebakken rijst betekent.

Waarom rijst eerst bakken? ›

Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst.

Welke soort rijst gebruikt de Chinees? ›

Pandanrijst is langkorrelige, aromatische rijst die veel wordt gegeten in bijvoorbeeld China, Indonesië, en Thailand.

Welke kruiden zijn lekker bij rijst? ›

Deze kruidige smaak lust iedereen en je rijst krijgt er echt een opkikker van! Wees niet bang dat het te pittig wordt, want de smaken van ui, knoflook, zout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, komijn, kardemom, geelwortel, kaneel, nootmuskaat, chili en kruidnagel zijn voor iedereen heel goed te doen.

Welk gerecht is rijst een hoofdbestanddeel? ›

Paella, kip pilav, curry, risotto, kip jambalaya… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Rijst is ontzettend veelzijdig.

Waar is nasi van gemaakt? ›

Nasi goreng komt uit Indonesië en betekent gebakken rijst. De basisingrediënten voor nasi goreng zijn: gekookte rijst, olie, ketjap of sojasaus. Soms wordt er ook Spaanse peper, ui en knoflook toegevoegd.

Wat zit er in Nasi Rames? ›

Nasi rames is een Indonesisch verzamelgerecht dat gemengde (rames) rijst (nasi) betekent en bestaat uit witte rijst of nasi goreng, stokjes saté, soms ook een kippenbout, plus een gekookt of gebakken ei en een groentegerecht zoals komkommer of sajoer lodeh.

Wat is nasi goreng betawi? ›

Nasi ulam is een traditioneel Betawi-gerecht van gestoomde rijst met kruiden en specerijen. Het authentieke recept bevat eigenlijk nog meer soorten kruiden, zoals gota kola en daun sungkai, maar die zijn hier in Nederland helaas niet te krijgen.

Top Articles
Mike Flores on LinkedIn: Remembering Paulette Goddard: Dancer, Actress, Spy, Femme Fatale…
I'm Having A Thought Here - I'm Having A Thought Here - Color me confused ... and a tale of two Chloes
Will Byers X Male Reader
Myexperience Login Northwell
Obor Guide Osrs
Valley Fair Tickets Costco
Hk Jockey Club Result
Santa Clara College Confidential
Skip The Games Norfolk Virginia
True Statement About A Crown Dependency Crossword
Max 80 Orl
Daniela Antury Telegram
Missing 2023 Showtimes Near Landmark Cinemas Peoria
Lqse-2Hdc-D
Guardians Of The Galaxy Vol 3 Full Movie 123Movies
OSRS Dryness Calculator - GEGCalculators
Housework 2 Jab
Think Up Elar Level 5 Answer Key Pdf
Busted Barren County Ky
Pay Boot Barn Credit Card
Webcentral Cuny
Drift Boss 911
Tips and Walkthrough: Candy Crush Level 9795
Www Va Lottery Com Result
Wnem Tv5 Obituaries
Redfin Skagit County
Water Temperature Robert Moses
Jayme's Upscale Resale Abilene Photos
Annapolis Md Craigslist
Umn Biology
Ewg Eucerin
Hannah Jewell
Pdx Weather Noaa
Kempsville Recreation Center Pool Schedule
Autopsy, Grave Rating, and Corpse Guide in Graveyard Keeper
First Light Tomorrow Morning
Fandango Pocatello
Nail Salon Open On Monday Near Me
Audi Q3 | 2023 - 2024 | De Waal Autogroep
Consume Oakbrook Terrace Menu
Pp503063
Craigslist Lakeside Az
968 woorden beginnen met kruis
Wasmo Link Telegram
Luciane Buchanan Bio, Wiki, Age, Husband, Net Worth, Actress
Tfn Powerschool
Santa Ana Immigration Court Webex
Twizzlers Strawberry - 6 x 70 gram | bol
Sj Craigs
Besoldungstabellen | Niedersächsisches Landesamt für Bezüge und Versorgung (NLBV)
Marion City Wide Garage Sale 2023
Haunted Mansion Showtimes Near The Grand 14 - Ambassador
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5471

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.